Recafa

Viisi faktaa joulusilleistä

Miten silli valmistetaan? Jos ostan matjessilliä, mitä se on? Entä mitä ihmettä on rasvasilli? Vastaukset joulun suuriin sillikysymyksiin löydät tästä, samoin parhaat reseptit joulusilleihin. Ahti-brändin uutuudet helpottavat joulusillien valmistusta.

1. Miten silli kypsytetään?

Suomessa ei silliä juurikaan syödä tuoreena vaan se tuodaan meille eri tavoin kypsytettynä. Paras, premium-laatuinen silli kypsyy kuin hyvä viini: tynnyreissä ja pitkään.

Kypsytetyssä sillissä on kaksi peruslinjaa: sokerisuolattu ja maustesuolattu. Kummassakin tapauksessa silli säilötään tynnyriin. Sokerisuolatussa sillissä suolan makua pehmentää sokeri, maustesuolatussa lisäksi myös mausteet.

Maustesuolattuja sillejä ovat esimerkiksi Ahti Matjes- ja Juhlasilli sekä Vesta Tilli- ja Tomaattisillit. Sokerisuolattuja, kypsytettyjä sillejä ovat esimerkiksi Suomen suosituimmat sillit eli Ahti Perhe- ja Tomaattisillit.

Silli voidaan myös marinoida etikka-suolaliemessä. Tällöin tuloksena on raaka-aine kirkas- tai paksuliemiseen silliin. Näitä ovat esimerkiksi Abba- ja Boy-sillit.

Tänä jouluna Ahti-brändiltä löytyy etikkamarinoitu silli myös valmiina fileenä vakuumipakkauksessa. Sinappisilli tällä fileellä onnistuu 20 minuutissa, reseptin löydät Sillikoulusta.

2. Suosituin joulusilli?

Suosituin itse valmistettu joulusilli on epäilemättä Lasimestarin silli, johon monella on oma perintöreseptinsä. Lasimestarin silliin sopii raaka-aineeksi rasvasilli eli Ahti Perinteinen Sillifilee. Lasimestarin sillin reseptivideo löytyy sekin Sillikoulusta eli täältä.

3. Mitä on suolasilli, entä rasvasilli?

Nimensä mukaisesti suolasillissä on mausteena vain suolaa. Rasvasilli on kokonaisena sokerisuolattua, tynnyrikypsytettyä silliä, jonka rasvapitoisuus on suhteellisen korkea. Rasvasilliä on esimerkiksi Ahti Perinteinen Sillifilee: yksi filee kokonaisesta rasvasillistä.

4. Mikä ihmeen matjessilli? 

Sana matjes (esim. hollanninkielen maatjeshaaring ja saksankielen sanasta madikeshering) tarkoittaa itse asiassa neitsytsilliä. Nimi viittaa siihen, että silli pyydetään aikaisin syksyllä. Meillä pohjolassa matjessillillä tarkoitetaan kuitenkin kypsyttämisen tapaa ja makumaailmaa. Matjes on aina tynnyrikypsytetty silli, jonka maku on sekä mausteinen että makea. Esimerkiksi Ahti- ja Vesta-matjessillit edustavat tätä makumaailmaa.

Joulusesongin uutuudella, valmiilla Ahti Matjessillikuutioilla, valmistaa taatusti joulun nopeimman sillikaviaarin. Viiden minuutin sillikaviaarin resepti löytyy täältä.

5.  Onko silli terveellistä?

Sillissä on runsaasti sydämelle hyödyllisiä hyviä rasvahappoja eli Omega-3-rasvahappoja. Sillistä saa myös D-vitamiinia. Silli on toki suolaista, sillä suolaa tarvitaan sekä sillin kypsymistä että säilymistä varten. Vaikka sillifileitä edelleen hieman harhaanjohtavasti myydään kauppanimellä kevytsuolattu silli, ovat kaikki kaupan vakuumipakatut sillifileet voimakassuolaisia.

Sillikoulu on Orkla Suomen ylläpitämä resepti- ja ohjesivusto sillin ystäville. Ahti- ja Vesta-sillit valmistetaan Turussa parhaasta norjalaisesta sillistä.