Recafa

Kysely: Kuluttaja ei tiedä, missä juomissa on virvoitusjuomavero

Kuluttajat eivät tiedä, mistä juomista maksetaan virvoitusjuomaveroa, selviää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.
Lähes jokainen suomalainen (97 %) osaa kertoa, että limsoista maksetaan virvoitusjuomaveroa. Veron nimi on kuitenkin harhaanjohtava, sillä vero kohdistuu muihinkin
juomiin kuin limsoihin. Kuitenkin vain 12 prosenttia suomalaisista tietää, että esimerkiksi marjasmoothiessa on virvoitusjuomavero.


Virvoitusjuomaveron piiriin kuuluvat kattavasti myos vedet, mutta ei esimerkiksi kahvi ja tee. Vain joka kymmenes suomalainen tietää, että lähdevedestä maksetaan virvoitusjuomaveroa. Vero toimitetaan myos kivennäisvesistä. Tämän tiesi 44 prosenttia kyselyn vastaajista. ”Tulokset eivät yllätä, sillä mistään ei ole saatavilla tarkkaa tietoa siitä, mistä kaikista tuotteista kannetaan virvoitusjuomavero.
Vero pohjautuu muutamiin tullinimikkeisiin, mutta on hyvin tulkinnanvaraista, mikä juoma kuuluu veronalaiseen nimikkeeseen ja mikä ei. Vesien verotukselle ei
ole mitään terveysperustetta ja valmistevero tulisi poistaa vesiltä”, sanoo Panimo ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Vastaajista 37 prosenttia oli selvillä siitä, etta alkoholittomat oluet kerryttävät virvoitusjuomaveroa. Joka viides vastaaja tiesi, että myös mehutiivisteet lisäävät verokertymää. Ainoastaan 15 prosenttia vastaajista tiesi, että myös tuoremehuista suoritetaan virvoitusjuomavero.

Suomalaiset maksavat ylimääräistä virvoitusjuomien valmisteveroa 22 senttiä litralta sokeripitoisista virvoitusjuomista ja 11 senttiä litralta sokerittomista virvoitusjuomista seka vesistä. Virvoitusjuomaveroa on korotettu vuodesta 2011 lähtien kolme kertaa.

www.panimoliitto.fi, www.kohtuullisesti.fi,
www.maljasuomelle.fi

Twitter: @panimoliitto, Facebook: /panimoliitto,
Instagram: @panimoliitto